Frågor och svar om biobränslebiljetter med BRA

Kommer alla som vill kunna flyga med biobränsle?
Vi erbjuder alla att kunna välja biobränsle direkt vid bokning. Det blir ett tillägg om 300 kr per flygning som garanterar att biobränsle används av oss. Samtidigt finns endast en begränsad mängd biobränsle i världen. Så vi erbjuder biobränsle ”så långt lagret räcker”.

Garanteras jag att min flygning verkligen görs med fossilfritt biobränsle?
Ja. Biobränslet är producerat av 100 % bioråvara och det fungerar på samma sätt som att köpa grön el till hushållet: flygresenären väljer biobränsle vid bokningen och vi garanterar att motsvarande mängd som kunden köpt tankas i våra flygplan de kommande månaderna.

Hur tankas flygen med just mitt biobränsle?
Vi använder pengarna som varje resenär betalat till gemensamma tankningstillfällen för biobränsle under året. Vi byter alltså ut fossilt bränsle mot din mängd biobränsle. Vi tar inte ut några administrativa avgifter, utan hela summan för biobränslet går direkt till att betala mellanskillnaden mellan det fossila bränslet och biobränsle.

Varför kan jag inte köpa biobränsle exakt till den flygning jag gör?
Enhetspriset beror på tekniska begränsningar, men vi vill inte fördröja möjligheterna att kunna flyga mer klimatsmart. Blir efterfrågan stor planerar vi redan nu för att utöka och individualisera valmöjligheterna för biobränsle med större exakthet.

Blir min flygresa helt fossilfri?
Nej, men nästan! Biobränslet är producerat av 100 % bioråvara. Biobränslet hanteras och fraktas sedan från tillverkningen i USA med fartyg till Sverige. Samtidigt erbjuder vi för enkelhetens skull enhetspris på biobränsle motsvarande en timmas flygtid (oavsett flygplanstyp). Flyger du en timma ger biobränslet därmed en 70-procentig minskning av CO2-utsläppen sett ur ett livscykelperspektiv. Flyger du 40 minuter blir flygresan helt fossilfri.

Vad händer om min flygning är längre eller kortare än en timma?
Du överkompenserar/underkompenserar din flygresa med biobränsle. Det är inte möjligt att i detalj ta fram hur mycket bränsle just din flygresa kommer att konsumera i förväg, eftersom det beror på faktorer som t.ex. väder, vind, vikt. Vi erbjuder därför biobränsle till enhetspris motsvarande en timmes inrikes flygresa med oss oavsett flygplanstyp.

Varför flyger ni inte uteslutande med biobränsle i alla flyg?
Biobränsle är cirka fem gånger dyrare än vanligt flygbränsle. Endast biobränsle hos oss skulle göra våra biljettpriser flera hundra kronor dyrare än andra flygbolags. Och än så länge är pris på resan bland det viktigaste när flygresenärer väljer.

Inom flyget är det idag tillåtet att flyga med 50 procent biobränsle i tankarna. I framtiden kommer troligtvis flygplan att kunna tankas med rent biobränsle och dessutom har nog flygen en eller flera motorer med eldrift.

Flygplanen kan ju endast flyga med 50 % biobränsle… Hur kan då jag flyga med 100 %?
Så länge inte alla väljer biobränsle vid bokningen, nås inte den övre gränsen för vad som är möjligt att tanka i flygplanen. Vi hoppas så klart att så många som möjligt ska välja biobränsle. Då får vi omvärdera och korrigera erbjudandet utifrån tillgång och efterfrågan.

Används palmolja till biobränsleproduktionen?
Biobränslet levereras av Air BP och är tillverkat av 100 % fossilfri bioråvara. Alla råvaror är certifierade enligt ISCC/RSB. En godkänd råvara är UCO (Used Cooking Oil) som är en avfallsprodukt. I teorin kan det finnas palmolja i frityroljan från början, men den är använd och klassas som avfall och är då okej att använda enligt miljöorganisationer och EU-regler.

Vad är skillnaden mellan de nya ”biobränslebiljetterna” och flygningarna BRA redan gör med en skvätt biobränsle?
Vi ger nu alla möjlighet att välja ännu grönare flygningar, med 100 % biobränsle. Tidigare har vi erbjudit mindre mängder iblandning av biobränsle. Eftersom kostnaden för biobränsle är så pass mycket högre än för vanligt flygbränsle låter vi alla själva göra valet. Det blir då en form av Crowd Funding för att öka mängden biobränsle inom flyget totalt sett.

Varför har inga flygbolag tänkt på detta tidigare?
Det kan man verkligen fråga sig. Vi har testat biobränslekonceptet för våra företagskunder och bonusklubbsmedlemmar under 2017 med goda resultat. Vi bestämde oss då helt enkelt för att möjliggöra biobränsle för alla våra kunder.

Den här sidan använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och anpassa innehåll i erbjudanden och reklam i våra digitala kanaler. Genom att använda vår webbplats godkänner du användandet av cookies.